Centrul de Cercetare Consulting și Asistență Tehnică în Ingineria Materialelor și Sudare
Centrul UPB-CAMIS desfășoară activități de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în domenii ca: tehnologii Industria 4.0, fabricație digitală, fabricație aditivă (printare 3D), inspecția calității produselor industriale, control nedistructiv, imagistică industrială, realitate augmentată în inginerie, tehnologii și prelucrări, tehnologii speciale, managementul calității, tehnologii de sudare si procedee conexe. Avem o bogată experiența (din anul 1993) în coordonarea și implementarea proiectelor CDI, atât cu finanțare internaționala, cât și cu fonduri naționale.
Centrul de Cercetare, Consultanţă şi Pregătire privind Managementul şi Ingineria Intreprinderilor Industriale Virtuale
În cadrul Centrului de Cercetare PreminV desfășurăm activități de cercetare și inovare în concordanță cu temele prioritare definite la nivel național și internațional. Împreună cu partenerii noștri din domeniul ingineriei derulăm proiecte interdisciplinare pentru identificarea unor soluții inovative aplicabile în industrie. Începând cu anul 2002 au fost implementate proiecte în domeniile: CAD/CAM/CAE, Fabricație Aditivă, Realitate Virtuală, Realitate Augmentată.
Centrul de Cercetări de Mecanică Aplicată
CENTRUL DE CERCETĂRI DE MECANICĂ APLICATĂ desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală şi aplicativă, expertiză, consulting, instruire şi formare continuă în următoarele domenii:încercări de materiale metalice, plastice şi compozite, în regim static şi dinamic de solicitare; fabricarea aditivă şi testarea materialelor polimerice;modelarea şi simularea comportării şi deteriorării materialelor; evaluarea comportamentului structurilor de rezistenţă prin aplicarea unor metode experimentale cum ar fi: tensometria electrică rezistivă, fotoelasticitatea, corelarea digitală a imaginilor etc.; evaluarea stărilor de tensiune şi deformaţie şi stabilităţii structurilor, prin analize cu elemente finite, utilizând programe specializate; studii de dinamica rotorilor, vibrodiagnoze pentru maşini şi utilaje; proiectarea şi calculul de structuri de rezistenţă; optimizarea geometriei structurilor de rezistenţă prin analize cu elemente finite; evaluarea durabilităţii pieselor de maşini solicitate variabil; evaluarea integrităţii structurilor; studii de biomecanică.
Director centru:
Prof. dr. ing. Dan Mihai Constantinescu
Contact:
CENTRUL NAŢIONAL DE CERCETARE A PERFORMANŢELOR SISTEMELOR TEHNOLOGICE
CENTRUL NAŢIONAL DE CERCETARE A PERFORMANŢELOR SISTEMELOR TEHNOLOGICE Optimum. Desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală şi aplicativă, expertiză, consulting, instruire şi formare continuă în următoarele domenii: Domeniul diagnosticarii sistemelor tehnice din punct de vedere al preciziei si a comportării dinamice este o preocupare constanta a peste 50% dintre membrii permanenti ai CNCPST-Optimum. Domeniul CAD/CAM/CAE in domeniul ingineriei industriale reprezinta un nucleu al preocuparilor din domeniul proiectarii si fabricatiei care corespunde noilor cerinte industriale de integrare CAD-CAM cAE cu inteligenta artificiala si computer vision. Ingineria produselor compozite si polimerice este un domeniu care beneficiaza de un laborator acreditat RENAR inca din anul 2008 – Laboratorul LTPC care are doua direcții de cercetare: ingineria produselor compozite si ingineria produselor polimerice. Aceasta directie de cercetare este condusa de Prof.univ.dr. Constantin Opran. Optimizarea functionarii sistemelor tehnologice industriale prin implementarea tehnicilor de simulare si contol of line si online este o directie de cercetare care se bazeaza pe programe software precum DELMIA, QUEST, CATIA V5 precum si aplicatii software dezvoltate in cadrul centrului
Centrul de Tehnologii Avansate - CTANM
Centrul de Tehnologii Avansate - CTANM este un centru de cercetare și instruire al Universității POLITEHNICA din București în care activează în principal cadre didactice și personal tehnic și administrativ din Departamentul Tehnologia Construcțiilor de Mașini.
Înființat în anul 1996, Centrul de Tehnologii Avansate - CTANM a fost implicat în realizarea a peste 100 de proiecte de cercetare dezvoltare cu finanțare publică sau privată, naționale și internaționale.
CTANM activează în principal în domeniile:
- Sisteme computerizate pentru achiziția de date, controlul și comanda echipamentelor și proceselor industriale, în colaborare cu companiile National Instruments, Quanser și Kinova;
- Implementarea şi dezvoltarea sistemelor de învăţământ la distanţă în domeniul universitar şi vocaţional, trei dintre membrii colectivului fiind certificaţi ca net-traineri de Sheffield University (Marea Britanie). CTANM organizează şi deţine drepturile intelectuale pentru varianta în limba română a cursului Net-Trainer, dezvoltat de un consorţiu de zece ţări europene.